joi, 21 ianuarie 2010

Buturuga cu nuca si caramel

 












Ingrediente:

Blat: 12 oua, 12 ling faina, 12 ling zahar, 100 gr nuca macinata, 1 praf copt

Crema: 1 budinca de vanilie, 80 gr amidon alimentar Gustin, 2 ling faina, 750 gr lapte, 1 plic zahar vaniliat, 600 gr zahar, 600 gr rama

Sirop: 0 sticluta de rom, 1 pliculet de ness, 300 ml apa, 150 gr zahar

Zahar caramel: 250 de gr se topeste pe foc mic

300 gr de nuca prajita

Cum se face crema:

Compozitia 1. Amidonul, budinca, faina, se amesteca cu 300 gr lapte, int-un castron (nu se pune pe foc).

Compozitia 2. Separat, restul de lapte, 350 ml il punem cu zaharul la fiert, cand fierbe se pune peste ea, compozitia de mai sus (1), in timp ce pui compozitia o iei de pe foc, ca sa nu se lege, apoi iar o pui pe foc si amesteci sa fiarba pana se ingroasa. Apoi o iei de pe foc si o lasi sa se raceasca bine.





Compozitia 3. Freci rama spuma.

Intr-un vas mare, se pune cate un pic de rama, care e frecata spuma si un pic din compozitia care era la racit, si o amesteci pe toata impreuna.





Blatul se face din ingredientele de mai sus. Albusurile se bat spuma, se pune peste albusuri, galbenusul frecat cu praful de copt, apoi faina, lingura cu lingura si la sfarsit, nuca macinata.

Blatul gata, scos din cuptor si racit, se taie in doua si se insiropeaza cu siropul pe care il faci cu ingredientele de mai sus. Apoi se face cu crema obtinuta si se ruleaza, de la un capat la celalalt. Nu se pune toata crema, deoarce mai ai nevoie pt ornat.La sfarsit, dupa ce la-i rulat bine, iar il insiropezi.

Apoi il dai cu crema ramasa si ceea ce e mai important acum urmeaza:D

Se face zahar caramel( 250 de gr se topeste pe foc).

Un placaj din lemn se da cu ulei si se pune nuca prajita, 300 de gr ( o prajesti la cuptor, intr-o tava pe care ai pus folie de aluminiu).

Peste nuca prajita, torni caramelul, care tocmai la-i luat de pe foc.  Nu uita sa dai placajul cu ulei, pt ca sa nu sa lipeasca de el, nuca cu caramelul.

Lasi sa se raceasca, caramelul, mai exact, sa se intareasca peste nuca si apoi o sfarami cu sucitorul.

Pe buturuga gata facuta si insiropata, se pune crema ramasa si peste crema, se pune nuca sfaramata cu caramel.

Se mai poate orna foarte frumos, cu crema, daca ti-a ramas cumva, cu seringa de la frisca, cu ce model doresti.

Eu sincer am uitat, acum mi-am dat seama ca se putea cand scriu. Nu-i bai, altadata:)

Aceasta reteta de buturuga e preferata lui mamica mea, (pe care o iubesc mult).

Prima data a descoperit-o in copilarie, este o reteta de pe timpuri, de la bunica. Cu mici modificari la crema, acum.

Daca doresti o buturuga mai mica, o poti face din mai putine oua, si atunci cate oua ai, pui atata zahar, fain si mai putina nuca macinata. Iar crema poti face tot atata, iar ce iti ramane de la buturuga, poti umple foi cu ea si cu dulceata. Sau o poti pastra in frigider, intr-o cutie bine inchisa.

Sper sa va placa.

Pofta buna!!






































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu